Start af egen virksomhed – hvilken form skal jeg vælge

Når du/i har besluttet jer for at starte egen virksomhed, så er valg af virksomhedsform typisk et af de store spørgsmål der skal tages stilling til, inden i kan komm igang. Det kan være svært at overskue fordele og ulempe ved de forskellige virksomhedsformer, så jeg vil her forsøge at gøre det lidt lettere for jer, at vælge lige præcis den virksomhedsform der passer dig/jer bedst.

Der er forskellige muligheder alt efter om i er en eller flere ejere, så jeg har opdelt oversigten efter, om din/jeres kommende virksomhed skal have en eller flere ejere.

Valg af virsomhedsform

Personlig ejede virksomheder (Enkeltmandsvirksomhed / Interessentskab):

Fordele:

Der er ikke noget kapitalkrav til opstart af virksomheden, så du kan nøjes med at indskyde den kapital der er behov for til opstart og drift af virksomheden

Regnskab skal ikke offentliggøres, og dine konkurrenter har derfor ikke mulighed for at se hvordan driften ser ud i din virksomhed

Indehavers/ægtefællens skattemæssige underskud fra andre kilde kan modregnes i virksomhedens skattemæssige overskud

Ulemper:

Personlig hæftelse

Medejere kan ikke optages uden avancebeskatning

Typisk sværere at adskille virksomhedens og ejernes økonomi

Selskaber (Anpartsselskaber / aktieselskaber / smba )

Fordele:

Begrænset hæftelse

Mulighed for at begrænse risiko ved opdele aktiviteter i flere selskaber

Total adskillelse af ejernes økonomi

Medejere kan optages uden avance beskatning

Ulemper:

Offentliggørelse af regnskab

Krav om kapitalindskud (dog ikke i smba)

Opsummering:

Der er helt sikker mange flere fordele og ulemper i de forskellige virksomhedsformer, nogle af dem kræver et indblik i din og måske din ægtefælles økonomi og derfor kan det være svært at rådgive generalt omkring valg af virksomhedsform. Hvis du/i ikke er 100 % inde i de forskellige regler, så vil jeg råde jer til at kontakte nogle rådgivere (revisor eller advokat)der kan hjælpe jer med valg af den helt rigtige virksomhedsform til jeres virksomhed. Denne rådgiver kan også hjælpe jer med at det praktiske omkring oprettelse af virksomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *